De overheid voorziet subsidies en belastingsvoordelen om elektrische wagens te promoten. Aan welke voordelen mag jij je verwachten?


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!De Belgische overheid stimuleert elektrisch rijden door middel van subsidies en belastingverminderingen. In aankoop zijn elektrische auto’s duurder dan hun brandstofverbruikende tegenhangers. Door korting en belastingvermindering worden de wagens financieel een stuk interessanter. Bovendien kost de elektriciteit die de voertuigen verbruiken minder dan de brandstof die klassieke wagens opslorpen.

Subsidie

In de eerste plaats kan je een subsidie krijgen bij de aanschaf van je wagen. In januari startte de Vlaamse overheid met een premie van maximum 5.000 euro voor voertuigen die volledig elektrisch zijn. Dat bedrag zakt naar een maximumpremie van 4.000, 3.000 en 2.000 euro in respectievelijk 2017, 2018 en 2019. Hierna verdwijnt de subsidie volledig.
Het bedrag dat je krijgt, is afhankelijk van het aankoopbedrag van je wagen. Op de website van de Vlaamse overheid kan je nakijken hoeveel geld je krijgt voor jouw auto. De premies worden enkel uitgedeeld aan particulieren en krijg je voor de aankoop van een M1- (auto met maximum 8 zichtplaatsen) of N1-wagen (lichte bestelwagens). Iedere particulier heeft slechts recht op één premie.
Elektrische wagens met een range extender worden niet aanzien als volledig elektrisch, waardoor je geen subsidie krijgt bij het aanschaffen van deze wagens.

Eigenaars van een BMW i3 mét range extender hebben geen recht op een subsidie.

Belasting op Inverkeerstelling

In Vlaanderen ben je vrijgesteld voor de Belasting op Inverkeerstelling, wanneer je een volledig elektrische auto aankoopt. Ook wanneer je een hybride wagen hebt met een CO2-uitstoot lager dan 50 g/km hoef je de belasting niet te betalen. Voor andere wagens kan je de belasting berekenen met deze tool van de Vlaamse overheid.
In het Waals Gewest betaal je voor volledig elektrische wagens de minimum Belasting op Inverkeerstelling, die 61,5 euro bedraagt. Ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet je dat bedrag betalen.

Verkeersbelasting

Sinds januari 2016 worden volledig elektrische wagens, plug-in hybrides met een maximum CO2-uitstoot van 50 g/km en waterstofauto’s vrijgesteld van verkeersbelasting in Vlaanderen. In Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest betalen eigenaars van volledig elektrische wagens de minimum verkeersbelasting, namelijk 77,35 euro.

Plug-in hybrides zijn voor belastingsaftrek erg interessant.

Belastingsaftrek

Zelfstandigen en bedrijven krijgen eveneens voordelen van de overheid. Zo kunnen vennootschappen volledig elektrische auto’s voor 120 procent aftrekken van hun belastingen. Ook relevante kosten, zoals onderhoud en een oplaadpunt, kan je voor 120 procent in mindering brengen. De brandstof – in dit geval elektriciteit – is slechts voor 75 procent aftrekbaar. Je kan deze waardes tijdens de economische levensduur van de wagen aftrekken; bijvoorbeeld over vijf jaar.
Eigenaars van een plug-in hybride of extended-range wagen die een CO2-uitstoot heeft die lager is dan 60g/km kunnen de kosten voor 100 procent in mindering brengen. Volledig op brandstof rijdende auto’s zijn maximaal voor 90 procent aftrekbaar van de belastingen.

Voordeel Alle Aard

Wanneer je een bedrijfswagen krijgt, moet je daarvoor een Voordeel Alle Aard (VAA) in rekening brengen in je personenbelasting. Het VAA wordt berekend aan de hand van de catalogusprijs, ouderdomspercentage en CO2-coëfficiënt. Voor volledig elektrische auto’s wordt de laagst mogelijke CO2-coëfficiënt, 4 procent, in rekening gebracht. De kleinste elektrische wagen krijgt hierdoor een VAA van 1.250 euro per jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here