Bitcoin lijkt te kampen met een tunnelvisie wanneer je naar Ethereum kijkt. De blockchaintechnologie van Ethereum heeft inherent veel meer potentieel dan de gekendere bitcoin.

Advertentie

 
Intussen kent iedereen bitcoin wel: de digitale munt die op blockchain gebaseerd is en dezer dagen hoge toppen scheert. Bij het grote publiek is Ethereum een stuk minder bekend. Toch heeft die laatste technologie veel meer potentieel in zich.
 
‘Technologie’ is hier het belangrijkste woord. In tegenstelling tot bitcoin is Ethereum immers geen munt. Net als bitcoin is Ethereum op een blockchain gebaseerd. Bitcoin gebruikt die blockchaintechnologie uitsluitend om betalingen mee te verwerken. De Ethereum-blockchain is een stuk flexibeler. Hoewel er een digitale munt aan is gekoppeld (de Ether) is het doel van de blockchain niet om die munt te ondersteunen. Ethereum is een publieke blockchain die iedereen kan gebruiken om applicaties op te ontwikkelen.
 

Transparantie

Het mooie aan de blockchain is immers dat ze een ultraveilig transparant en gedeeld digitaal logboek biedt. Bitcoin gebruikt dat logboek om transacties weg te schrijven en jij zou dat in principe kunnen gebruiken om een app te bouwen die slimme contracten kan afsluiten. Doe je dat op je eentje, dat heeft je project nauwelijks kans. Een blockchain is immers alleen interessant als ze gedeeld wordt door veel mensen. Een blockchain in handen van één persoon is de naam niet waardig. Als start-up is het natuurlijk geen haalbare kaart om in één klap honderden of duizenden mensen warm te maken voor een nieuwe blockchain-toepassing.
 
Daar komt Ethereum dus in het spel. Die populaire blockchain heeft al heel wat gebruikers, en jij kan je app zomaar gebruik laten maken van de bestaande ketting. Ethereum laat je toe om zelf een digitale munt te maken op de blockchain, maar ook om een Kickstarter-project te houden zonder dat daar een entiteit als Kickstarter voor nodig is. Je kan eigendom verdelen, aandelen uitdelen, belangrijke gegevens cementeren en meer. Alles waarvoor een blockchain nuttig kan zijn, lukt in principe met Ethereum. Het zijn niet alleen liefhebbers die dat beseffen. Onder andere Intel en Microsoft geloven in de technologie.
 
Bitcoin staat of valt met de populariteit van de digitale munt. Die munt heeft enkele schaalproblemen inherent aan de technologie, en kan als dusdanig nooit uitgroeien tot een echte concurrent voor Visa of Maestro. We vielen specialisten zelf al vaak bij in hun mening dat Bitcoin niet noodzakelijk een blijvertje is, maar de blockchaintechnologie wel. Ethereum is de eerste praktische incarnatie van die technologie. Het netwerk blijft zijn nut hebben zolang mensen applicaties maken voor de blockchain.
 

Ether

De munt die gepaard gaat met het Ethereum-netwerk heeft echter, net als bitcoin, waarde. Je gebruikt Ether in principe als betaalmiddel voor het gebruik van de blockchain. Nu moeten gebruikers van een op Ethereum gebaseerde applicatie zelf nog Ether bezitten maar dat wordt vanaf volgende maand een stuk eenvoudiger. Een update van het netwerk zal er dan voor zorgen dat enkel de aanbieder van een Ethereum-applicatie daadwerkelijk in aanraking moet komen met Ether. In tegenstelling tot bitcoin is de munt niet bedoeld om externe zaken aan te kopen.
 
[related_article id=”172030″]
 
Dat houdt investeerders niet tegen. Ether is naast bitcoin de populairste munt voor speculanten. Stijgende interesse in de blockchaintechnologie lijkt immers een rooskleurige toekomst voor de Ethereum-ketting te suggereren, en daar willen investeerders een graantje van meepikken. Momenteel is een enkele Ether ongeveer 280 euro waard. De waarde van een bitcoin bedraagt in contrast zo’n 3.400 euro. Daarmee lijkt Ether klein bier tegenover bitcoin, maar de marktkapitalisatie vertelt een ander verhaal. Hoewel Ether slechts een fractie van bitcoin waard is, is de waarde van de totale markt ongeveer 26 miljard euro. Voor Bitcoin is dat nauwelijks iets meer dan het dubbele: ongeveer 56 miljard euro.
 
Het belangrijkste om te begrijpen is dat Ethereum en bitcoin fundamenteel verschillen. Bitcoin is een heel specifieke toepassing van blockchaintechnologie, Ethereum is een gebruiksvriendelijke versie van een blockchain waarop ontwikkelaars zelf toepassingen kunnen bouwen. Bitcoin is in dat opzicht het doel van de bitcoinblockchain, terwijl Ether een middel is om de Ethereum-ketting te laten functioneren.
 
//www.smartbiz.be/achtergrond/171947/hoe-werken-blockchain-en-bitcoin-nu-echt/