Achtergrond

Wie niet in bitcoin of AI gelooft, verliest geld

[Analyse] Bitcoin is op dit moment meer waard dan ooit en ook artificiële intelligentie met bijhorende hardware viert hoogtij. Resultaat: veel investeerders verliezen bakken geld.

 
Het afgelopen jaar verloren investeerders samen zo’n 1,8 miljard dollar door geld in te zetten tegen Nvidia en AMD. De pijnlijke daling is een rechtstreeks gevolg van een slechte inschatting van het huidige technologielandschap. Met name het belang van bitcoin en AI werd pijnlijk onderschat.
 
Op het moment van dit schrijven is één bitcoin 2.913 euro waard. Wie exact een jaar geleden een exemplaar kocht, betaalde daar slechts 500 euro voor. Eigenaars van bitcoin zagen de waarde van hun investering met bijna 450 procent stijgen in het afgelopen jaar. De erg volatiele koers stijgt en daalt heel erg over korte tijdspannes, maar de globale trend het afgelopen jaar was erg positief.
 

Bitcoin en hardware

Hoewel bitcoin een digitale munt is, heeft ze erg tastbare implicaties. Bitcoin moet immers ‘gemijnd’ worden. Mijnen is de naam voor het uitbreiden van de blockchain en bijgevolg het verzilveren van transacties. Het is een wiskundig intensief proces waarvoor veel rekenkracht nodig is. In ruil voor het bijdragen aan die rekenkracht, maak je kans op een beloning in bitcoin. Het mijnproces is ingewikkeld maar erg interessant. In ons grote blockchaindossier gaan we er dieper op in. Voor dit stuk is het vooral belangrijk te weten dat voor het mijnen van bitcoin veel berekeningen nodig zijn. Die zijn niet noodzakelijk individueel zwaar, maar vooral talrijk. Een klassieke processor is goed in het maken van enkele zware berekeningen, terwijl een grafische kaart net heel veel ‘minder’ werk simultaan kan opknappen.
 
Talrijke maar minder zware rekenopdrachten vind je ook terug bij machine learning en artificiële intelligentie. De slimme wagens van morgen en de beeldherkenningsalgoritmes van vandaag worden getraind met de hulp van speciaal ontwikkelde grafische kaarten. Nvidia’s Tesla’s en AMD’s nieuwe Radeon Pro-gpu’s zijn essentieel voor de ontwikkeling van de slimme technologie van morgen.
 
Ondanks de duidelijk stijgende populariteit van AI en bitcoin kozen investeerders er voor om in te zetten tegen Nvidia en AMD. Het ‘shorten’ van aandelen is kort door de bocht gokken op het dalen van een koers, zodat jij winst haalt uit het falen van anderen. Het investeringsfonds van Carlson Capital verloor zo 14 procent van zijn waarde. De stijging van de bitcoinkoers heeft de populariteit van AMD’s grafische kaarten bij miners echter extreem doen stijgen. De gpu’s bieden de beste prijs-kwaliteit van het moment voor wie zelf aan bitcoin mining wil doen en een centje wil bijverdienen. De interesse in de hardware is zo groot, dat het niet meer eenvoudig is om een AMD Radeon RX 570 of RX 580 op de kop te tikken.
 
Los daarvan lanceerde AMD zijn Ryzen en Epyc-processors: een nieuwe line-up van cpu’s voor zowel servers als desktops die gelijkaardige capaciteiten heeft als Intels line-up, maar een stuk goedkoper is.
 
Nvidia van zijn kant wordt steeds groter in de wereld van de artificiële intelligentie. De gpu-specialist bouwt heel wat specifieke hardware speciaal voor machine learning en autonome wagens. Samenwerkingen met wagenfabrikanten zoals Audi en Tesla zorgen er voor dat de gpu-bouwer de absolute hardwarestandaard is voor de wagens van morgen. Aangezien autofabrikanten niet erg flexibel zijn in hun keuze van componenten en graag bij een platform blijven dat ze vertrouwen, kan je ervan op aan dat de Nvidia-autotandem een mooie toekomst staat te wachten.
 

Slechte gok

Waarom investeerders zoals Carlson Capital dachten dat het een goed idee was om in te zetten tégen AMD en Nvidia is een raadsel. Werkelijk alles wijst er op dat beide bedrijven het in de nabije toekomst zeer goed gaan doen. Op de kortere termijn is de waarde van de gpu-fabrikanten sterk gelinkt aan de koers van bitcoin. Die is weliswaar wispelturig, maar desalniettemin positief. Veel analisten gaan er bovendien van uit dat een crash niet voor meteen is, al vertoont bitcoin wel tekenen van een bubble.
 
Bitcoin is echter niet de enige cryptomunt. Het (meestal) stabielere Ethereum is ook aan een opmars bezig. Ook Ethereum maakt gebruik van een publieke blockchain, en ook die vertrouwt op miners. Zelfs een crash van bitcoin zou de waarde van miningkaarten en hardware dus niet meteen onderuit halen.
 
Hoe lang cryptomunten de koers van hardwarefabrikanten nog zullen beïnvloeden, is niet duidelijk. Het is echter weinig waarschijnlijk dat AMD of Nvidia in de nabije toekomst flinke klappen zullen krijgen. Wij durven alvast geen centjes inzetten tegen de technologische race die vandaag gaande is.
 
//www.techpulse.be/whitepaper/212663/download-blockchain-ontketend/

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business