Innovatie: barcodes scannen met je smartphone

Binnenkort heb je misschien enkel nog je smartphone nodig als je naar de supermarkt moet. De Scandit Barcode Scanner is een app waarmee je barcodes kan scannen. We spraken hierover met Samuel Mueller, CEO van Scandit AG dat de app ontwikkelde.

Scandit AG werd in 2009 opgericht in Zwitserland. Het begon als een startup met het idee om de traditionele scannerapparatuur te vervangen door een scanner die op de smartphone kan geïnstalleerd worden. Het bedrijf ontwikkelde een augmented reality-software die op ieder slim toestel met een camera kan geïnstalleerd worden, van smartphones tot drones. Inmiddels is Scandit sterk gegroeid en is de app compatibel voor meerdere sectoren.

Scandit wilde initieel met de app het aankoopproces voor zowel leveranciers als consumenten eenvoudiger maken. Apparatuur in de logistieke sector was vroeger vaak eerder log, duur en vaak niet meer up to date. Daar haalde Samuel Mueller het idee voor de innovatie. Doordat bedrijven niet meer hoeven te investeren in scanapparatuur maar werknemers gewoon de app op hun smartphone kunnen laten downloaden, is het leveringsproces een stuk efficiënter. De app wil flexibiliteit aanbieden in de vorm van compatibiliteit met verschillende toestellen. Werknemers gebruiken gewoon hun eigen toestel. Een camera is één van de enige vereisten. Dit maakt het voor het bedrijf mogelijk de software zeer makkelijk te implementeren. Scandit blijft de app voortdurend updaten en verbeteren om aan de noden van hun klanten te voldoen.

Volgens Mueller geeft de app aan werknemers meer mogelijkheden. Zij beschikken immers over een software die losstaat van het toestel dat ze gebruiken. Dit stelt hen in staat hun werk efficiënter en foutloos te doen. Een pakjesbezorger kan door de barcodes op de pakketten te scannen real-time informatie over de bestelling verkrijgen. Zo wordt het makkelijker om elk pakketje bij de juiste ontvanger te krijgen in minder tijd. Een andere feature die Scandit in de toekomst wil toevoegen, is om de app te koppelen aan identiteitskaarten. Zo kan bij de aankoop van alcohol de leeftijd van de klant gecontroleerd worden.

Supermarkten

De app is ook beschikbaar voor consumenten, en kan trouwens al gedownload worden voor iOS-, Android- en Windows-apparaten. De apparatuur kan bijvoorbeeld in supermarkten handig zijn. Door via de camera een barcode van een product te scannen, krijgt de klant real-time informatie over de stock van het product. De camera wordt zo in verband gebracht met de fysieke wereld. De app maakt het mogelijk om producten na het scannen ook ineens af te rekenen. De app heeft dus tot doel de consument te begeleiden in elke stap van het aankoopproces en dit te bundelen in één gratis applicatie.

Mueller verwoorde het zelf dat door consumenten real-time info aan te bieden over producten, ze eigenlijk e-commerce voor een stukje naar de ‘echte’ wereld willen brengen. Als je een product op Amazon opzoekt, kan je de informatie zodanig filteren dat Amazon uiteindelijk het meest geschikte item voorstelt. Daar wil Scandit consumenten in de supermarkt ook toe in staat stellen. Maar dat betekent niet dat Scandit wil concurreren met e-commerce. Mueller hoopt dat in de toekomst barcodes worden toegevoegd aan de searchbar. Die kunnen via de app gescand worden zodat de koper ook online in enkele ogenblikken real-time informatie over de producten krijgt.

België en Nederland

Scandit heeft zich inmiddels ook in België en Nederland gevestigd. Het werkt onder andere samen met BPost en PostNL om de levering van pakjes efficiënter te doen verlopen. In België en Nederland hebben volgens Mueller al meer dan 25.000 werknemers van postdiensten de app gedownload. Het is ook volop bezig de technologie in supermarkten te introduceren. Het werkt onder andere samen met Carrefour, Delhaize en Albert Heijn.

Wereldwijd is de app volgens Mueller al enkele miljoenen keren gedownload. Scandit trekt met zijn applicatie ook meerdere sectoren aan, zoals de gezondheidszorg en de overheid. Dat maakt dat het bedrijf continu moet blijven investeren in de technologie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business