post

Het is steeds moeilijker om geen dataspoor achter te laten wanneer je je op het internet waagt. Houd je je identiteit liever voor jezelf? Deze programma’s beschermen je e-mailverkeer en je identiteit.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Ben je gesteld op je online privacy? Wil je gebruik maken van een promotie zonder daarvoor je officiële e-mailadres prijs te geven? We verzamelden een lijstje van 10 diensten waarmee je in verschillende gradaties anoniem en zonder pottenkijkers kan mailen.

1. Gmail, Outlook en andere populaire diensten

Je kan relatief anoniem blijven als je een e-mailadres aanmaakt bij een veelgebruikte dienst als Gmail of Outlook, je moet alleen staalhard liegen bij het invullen van je profiel. Deze methode is echter niet 100 procent waterdicht: uiteindelijk zal je iets van informatie moeten geven waarmee de e-mailprovider je identiteit kan verifiëren, zoals een tweede e-mailadres of een telefoonnummer. Bovendien zal iemand je nog altijd kunnen traceren aan de hand van je IP-adres wanneer je een standaarddienst gebruikt en deze beslist om dat openbaar te maken. Om volledig anoniem te gaan heb je een provider nodig die zich in privacy specialiseert.
 
 

2. Hushmail

Hushmail kan op de goedkeuring van privacy-waakhond Electronic Frontier Foundation rekenen. Via de dienst kan je je mailverkeer volledig versleuteld laten verlopen. Die beveiliging komt niet gratis: de jaarlijkse kostprijs van een particulier account is 49,98 dollar. Er is ook een gratis versie, maar die omvat maar 25 MB aan opslagruimte. Hushmail is via de browser te gebruiken en heeft ook een iOS-app.
 

3. Guerilla Mail

Guerilla Mail prijst zichzelf aan als “een tijdelijk en wegwerpbaar e-mailadres”. Je kan zonder je in te schrijven een willekeurig e-mailadres bij de provider aanmaken waarop je mails kan versturen en ontvangen. Je kan zelfs bijlagen bijvoegen tot 150 MB. De kwalificatie ‘tijdelijk’ is relatief: het mailadres blijft wel degelijk permanent bestaan, maar ontvangen mails worden na een uur verwijderd.
 

4. Mailinator

Ook Mailinator biedt wegwerp-mailadressen aan waarvoor je je niet moet inschrijven. Anders dan bij Guerilla Mail krijg je geen willekeurig adres toegewezen; Mailinator laat je je eigen naam verzinnen. De enige voorwaarde is dat deze op “@mailinator.com” moet eindigen. Wanneer je het adres intikt op de startpagina, kan je de inbox bezoeken. Berichten sturen is niet mogelijk, en bovendien kan iedereen de inbox bezoeken zolang ze maar het juiste adres kennen. Mailinator is voornamelijk handig als je je op een online dienst inschrijft maar geen echt mailadres wil opgeven.
 

5. Hide-Your-Email.com

Heb je liever toch wat meer bescherming voor je mailbox, dan is er Hide-your-email.com. In essentie is dit dezelfde service als Mailinator, maar nog simpeler van opzet én met de gratis mogelijkheid om een bepaald adres te reserveren. Via die optie kan je een wachtwoord instellen voor de inbox. Berichten die je krijgt, duiken meteen op in de inbox, maar ook hier is versturen niet mogelijk.
 

6.  Torguard Email

TorGuard is een VPN-dienst die gebruikers ook een anonieme mailservice aanbiedt. Er is een gratis optie met 10 MB aan opslagruimte. Voor 6,95 dollar per maand wordt de geheugenbeperking volledig opgeheven. Ongeacht of je betaalt of niet kan je via TorGuard G/PGP-versleutelde mails sturen en ontvangen en hoef je daarbij ook niet op reclamebanners te kijken.
 

7. Trashmail.com

Trashmail laat je toe om een tijdelijke e-mail te creëren die je kan koppelen aan je bestaande adres. Trashmail zorgt ervoor dat de mails die je op je anonieme inbox aankrijgt doorgestuurd worden naar je vaste e-mail. Aan die optie is wel een kostprijs verbonden: je kan vijf mails gratis laten forwarden, maar voor een hoger aantal heb je een Trashmail Plus-lidmaatschap nodig dat op 9,99 euro per jaar uitkomt. Trashmail heeft plug-ins voor Google Chrome en Mozilla Firefox beschikbaar, waardoor je de webpagina niet eens moet bezoeken om je mailadres(sen) te beheren.

8. Protonmail (+Tor)

Protonmail biedt een volledige mailservice met de garantie dat je communicatieverkeer volledig versleuteld verloopt. Een gratis account komt met 500 MB aan opslag en een limiet van 150 berichten per dag. Leg je geld neer voor een Plus- (4 euro/maand) of Visionary-abonnement (24 euro/maand) dan worden die grenzen opgerekt. ProtonMail vraagt geen enkele persoonlijke informatie wanneer je je profiel aanmaakt. Wil je 100 procent anoniem gaan, dan kan je via de Tor-pagina van de maildienst opereren die je vindt op Protonirockerxow.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here