Achtergrond

Hoe Europa's tech-industrie volwassen wordt

De Europese tech-industrie komt zonder kleerscheuren het jaar van de Brexit door, blijkt uit een grootschalig onderzoek.

 
Het Europese ecosysteem van technologische bedrijven heeft het nooit beter gedaan, volgens een studie van kapitaalbedrijf Atomico en eventbedrijf Slush. In een uitgebreid rapport wordt de evolutie van de Europese tech-industrie gedurende de laatste vijf jaar onder de loep gelegd. Het onderzoek deed een beroep op data van partners als LinkedIn, Quid en Stack Overflow en ondervroeg zo’n 1.500 Europese entrepreneurs, beleggers, start-ups en studenten over hun visie op Europese tech.
 
Een eerste conclusie uit het onderzoek is dat de ondervraagden positief zijn over de huidige stand van zaken. 88 procent van de Europese ondernemer of student zegt dat ze even of zelfs meer optimistisch zijn over het Europese tech-ecosysteem dan een jaar geleden. De Europese tech-industrie mag dan wel een gebrek aan ambitie verweten worden, maar hoopvol zijn we blijkbaar nog wel.
[related_article id=”168276″]

Deep tech

Wat Europese tech-ondernemingen de laatste jaren kenmerkt is de beweging naar zogenaamde ‘deep tech’: de technologie achter artificiële intelligentie, virtual reality, het internet of things, autonome wagens en drones. Sinds 2011 worden er jaar na jaar meer Europese ondernemingen opgericht die mikken op een plaatsje in de sector. Daarnaast geven de media meer aandacht aan het onderwerp, en wint deep tech aan populariteit bij Europese ontwikkelaars. Dat merk je in de klassieke, technologische hotspots als Londen en Berlijn, maar ook in steden die minder voor de hand liggen. Steden zoals Munich, Zürich, Lissabon, Madrid en Kopenhagen zullen bijvoorbeeld de komende jaren een opmars maken, volgens het rapport.
 

 
Ook België wordt vermeld als hotspot voor tech-skills. Zo vinden we in Antwerpen en Brussel de meeste ontwikkelaars die zeggen zich te hebben verdiept in artificiële intelligentie. Op de Europese ranglijst van ontwikkelaars met AI-skills, eindigt Antwerpen zo op een twaalfde plaats, net na Amsterdam. De data moet evenwel met een korrel zout worden genomen, aangezien de rangschikking is gebaseerd op de vermelde vaardigheden op LinkedIn-profielen. Die vaardigheden worden niet gecontroleerd, en kunnen door iedereen op hun profiel worden geplaatst.

Wereldwijde concurrentie

Ondanks een rijzende ambitie moet Europa opboksen tegen wereldwijde concurrentie, en die is niet mals. Het geloof heerst dat de Europese tech-scène sterk afhankelijk is van de Amerikaanse; 67 procent van de ondervraagden was het eens met de stelling dat de gezondheid van het Amerikaanse ecosysteem die van Europa bepaalt.
 
Een sterk verband tussen beide ecosystemen wordt ook duidelijk als je het aantal overnames van Europese start-ups bekijkt. Sinds 2014 wordt gemiddeld wordt één bedrijf per maand opgekocht door Amerikaanse overnemers. Meer dan vijftig bedrijven gingen sinds 2011 naar één van de top vijf techbedrijven in Amerika: Amazon, Apple, Google, Microsoft en Facebook. De grootste deal is de overname van NXP Semiconductors, een Nederlandse chipfabrikant die eind 2017 van Qualcomm moet worden voor een denderende 47 miljard dollar.
 
Verder vermeldt het rapport dat Europa de eerste tech-giganten ziet verschijnen (zie: Zalando en Supercell), maar dat de meeste bedrijven met een waarde boven de biljard euro uit de rest van de wereld komen: de helft vindt zijn oorsprong in de VS, 23 procent is gevestigd in China, terwijl Europa volgt met 15 procent.
[related_article id=”167344″]

Toekomst

Ten slotte maakt 86 procent van de ondervraagden zich sterk dat er nooit een betere tijd was om tech-entrepreneur in Europa te zijn. Dankzij de positieve trends van een aansterkende Europese tech-industrie zien de meeste ondernemers de toekomst rooskleurig in.
 
Uitdagingen zijn er uiteraard ook. Zo benoemt 22 procent complicaties binnen de EU als het grootste risico. De Brexit in het bijzonder werd door 2 procent aangehaald als het grootste gevaar in Europa, waarbij de respondenten zich zorgen maakten over onzekerheid, de schommelende wisselkoersen en de impact op eventuele marktuitbreiding. Daarnaast wordt er door 40 procent gevreesd voor algemene, zakelijke risico’s die te maken hebben met kapitaal en investeringen, en ondersteuning voor start-ups. Ten slotte ook noemenswaardig: 1 procent van de ondervraagden vindt dat Donald Trump het grootste risico inhoudt voor de tech-industrie.
 

 
Er zijn nog altijd zaken die verbeterd kunnen worden, besluit het rapport, zoals de risico-aversie waar Europeanen mee kampen en de ondermaatse vertegenwoordiging van vrouwen in de tech-sector, maar uiteindelijk ziet de toekomst er rooskleurig uit. “De positieve trends die we herkennen en de uitdagingen die we aannemen, hebben alleen aangetoond dat nu het beste tijdstip in de geschiedenis is om een entrepreneur in Europa te zijn.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business