tablet

Desktopcomputers verdwijnen van de scène, onder invloed van de laptop, smartphone en tablet. Volgens Jan Kaempfer, general marketingmanager Panasonic Computer Solutions kan de laptop eenzelfde lot ondergaan.

Advertentie

 
“In de afgelopen tien jaar hebben we steeds meer en steeds krachtigere draagbare apparaten zien opkomen, zoals de smartphone en de tablet, die nu al bijna door iedereen gebruikt worden,” redeneert Kaempfer. “Als we die lijn verder doortrekken, is het niet uitgesloten, dat deze toestellen na verloop van tijd de functie van de laptop overnemen. Net zoals de notebook nu reeds de desktopcomputer van de troon gestoten heeft.”
 
Een radicale uitspraak, die ongetwijfeld door velen in twijfel zal worden getrokken. Aan de ene kant zwaaien onderzoekbureaus IDC en Gartner al langer met onheilspellende cijfers over de pc-markt; aan de andere kant menen optimisten dat zulke vooruitzichten zwaar overdreven, dan wel verkeerd geïnterpreteerd worden. Hoe dan ook, een denkoefening kan geen kwaad.

Mobieler werken

Als het ooit zover komt dat de tablet de laptop zal vervangen, zal het in ieder geval niet snel gaan. Zelfs bij de “mobiele beroepsbevolking” is een laptop ook nu nog best populair. Een onderzoek van Panasonic wijst uit dat ongeveer 1 op 2 van de ondervraagden de laptop aanduidt als beste apparaat om te werken wanneer ze niet op kantoor zijn.
[related_article id=”166228″]
Voor sommige beroepen is een laptop echter niet geschikt, merkt Kaempfer op. “Als een werknemer de hele dag buiten kantoor is, zal de mobiliteit en de batterijduur van een tablet het winnen van de laptop.” Denk maar aan telecom-technici, treinconducteurs, verpleegkundigen en anderen die dagelijks mobiel moeten werken. Een laptop is onderweg niet zo handig om snel even open te klappen.

Hybride

Daarnaast stijgen hybride toestellen – laptop-en-tablet-in-één – in populariteit. Een veelbelovend toestel, hoewel het vroeg is om conclusies te trekken: “Voorlopig overheerst de traditionele laptop nog steeds, maar de hybride apparaten zijn nog relatief nieuw in de markt. Wij denken dat ze een veelbelovende toekomst hebben; zeker als ze dankzij upgrades en nieuwe producten voor meer toepassingen geschikt worden. Hybride apparaten hebben het potentieel om de laptop naar de kroon te steken.”
“Het is echter nog te vroeg om te zeggen of de laptop uit het bedrijfsleven zal verdwijnen,” besluit Kaempfer. Het wordt alleszins een interessante rit.
 
//www.smartbiz.be/qa/167602/qa-laptop-tablet-beiden/