HackerRank stelde de top 50 van landen met de beste softwareontwikkelaars voor. België scoort niet slecht, maar Azië en Rusland domineren.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Bij steengoede ontwikkelaars, denken velen snel aan Silicon Valley, Google, Apple, en andere Amerikaanse iconen. Zijn de Verenigde Staten echt de place to be voor de programmeur? Of vind je elders betere ontwikkelaars?
 
HackerRank stelde zich die vraag ook, en besloot een rangschikking op te stellen. Het HackerRank-platform wordt wereldwijd gebruikt door zo’n 1,5 miljoen ontwikkelaars wereldwijd om hun vaardigheden te testen in talloze programmeerwedstrijden in verschillende domeinen zoals functioneel programmeren of wiskundig programmeren, en verschillende talen zoals Java en Python. Om erachter te komen welk land het beste scoort, werden de individuele scores van de hackers gestandaardiseerd en omgezet in een schaal van 1 – 100.
Ontdek hieronder de top tien van landen met de beste programmeurs:
 
Top 10 landen met beste scores
 

Land Score
1 China 100,0
2 Rusland 99,9
3 Polen 98,0
4 Zwitserland 97,9
5 Hongarije 93,9
6 Japan 92,1
7 Taiwan 91,2
8 Frankrijk 91,2
9 Tsjechië 90,7
10 Italië 90,2

 
(Bron: HackerRank)

Azië en Oost-Europa boven

Dat Azië goed wordt vertegenwoordigd in de top tien zou niet als een verrassing mogen komen, maar toppers als Polen of Tsjechië zijn minder verwacht. België eindigt op een mooie 16e plaats met een gemiddelde score van 84.1. Om te vergelijken: Nederland blijft dankzij een score van 78,9 steken op plaats 26.
 
De twee landen die het grootste aantal ontwikkelaars vertegenwoordigen op HackerRank – de Verenigde Staten en India – doen het nog slechter. De VS moet het stellen met plaats 28 en India eindigt op 31.

Zilver voor België

Wanneer een rangschikking wordt gemaakt per domein – bijvoorbeeld Java, C++, algoritmen – liggen de kaarten anders. China kan domineren in wiskundig programmeren, functioneel programmeren en datastructuren, maar de rest van de winnaars zijn uiteenlopend. Mooie opsteker voor ons land: op het domein van artificiële intelligentie behaalt België de tweede plaats, net onder Japan.
 
Top 3 landen met beste scores in programmeren van artificiële intelligentie
 

Land
1 Japan
2 België
3 Vietnam


(Bron: HackerRank)