IT staat er om bekend de gebruiker om de oren te slagen met de meest hoog-dravende termen. In onze rubriek Q&A leggen we daarom in mensentaal uit wat er bedoeld wordt met de meest voorkomende begrippen; zo ben je altijd mee.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Wat is Infrastructure-as-a-Service?

Infrastructure-as-a-Service is een van de drie voornaamste cloudmodellen, waaronder ook SaaS en PaaS. Bij IaaS verstrekken derde partijen, vendors, gevirtualiseerde hardware als dienst. Je ‘huurt’ dus het fundament waarop software, applicaties en platformen op worden gebaseerd. Met andere woorden: de basisbouwblokken zijn er, de rest moet je zelf doen. Populaire IaaS-diensten vind je bijvoorbeeld bij Microsoft Azure, Amazon Web Services, Google Compute Engine en OpenStack.
 
Als basisinfrastructuur bestaat IaaS meestal uit virtuele servers, aangevuld met verschillende componenten zoals netwerkverbindingen, bandbreedte, opslagruimte, load balancers, IP-adressen, enzovoort. De vendor host de rekenkracht van die hardware naar zijn klanten, en zorgt zelf voor het beheer en het onderhoud. Zo krijgen zij de kans om de resources van gevirtualiseerde hardware te benutten, zonder zelf te investeren.  Het tarief wordt bovendien berekend op basis van het reëel verbruik, wat de kosten kan drukken. Dat verbruik kan maandelijks, wekelijks of zelfs per uur worden gemeten.
[related_article id=”167873″]

Wat zijn de voordelen van IaaS?

Het grootste voordeel bij Infrastructure-as-a-Service is wellicht de prijs. Met een IaaS-abonnement betaal je enkel voor de resources zelf, en moet je niet investeren in de hardware, de ruimte die nodig is om ze te stockeren, en de werknemers die nodig zijn om ze te onderhouden. Daarmee valt natuurlijk een groot deel van de kosten weg. Bovendien kies je welk dienstenpakket voor jouw onderneming geschikt is. De rekening zal variëren naar gelang je gebruik, niet naar gelang een voorspelling van je gebruik.
 
Dat betekent meteen ook dat je snel kan inspelen op een hoge vraag naar resources. Heb je een bepaalde periode meer rekenkracht nodig? Contacteer je vendor en kijk hoe je kan opschalen. Omdat je betaalt per uur, week, of maand, zijn veranderingen snel doorgevoerd en is IaaS een flexibele oplossing voor de perioden waarin je meer of minder resources nodig hebt.

Voor wie is IaaS geschikt?

IaaS is een goede optie voor bedrijven die het beheer van een infrastructuur willen uitbesteden, maar toch de controle willen over het platform dat erop wordt gebruikt, zoals het besturingssysteem en de middleware. Het is doorgaans goedkoper dan het fysieke equivalent, en leent zich dus perfect voor start-ups zonder het kapitaal voor een grootse investering in infrastructuur. Omdat Infrastructure-as-a-Service ook extreem schaalbaar is, is het daarnaast evengoed geschikt voor enterprise-level bedrijven die snel veel computing-kracht nodig hebben.
 
Verder is Iaas ook ideaal als tijdelijke oplossing. Stel dat je voor een project slechts voor enkele maanden een zwaardere workload zal draaien; dan kan je met IaaS de nodige resources krijgen, maar kan je de dienst ook stopzetten als je de infrastructuur niet meer nodig hebt.

Hoe kies ik een IaaS-vendor?

Omdat IaaS de basis zal zijn van de rest van je IT-gebeuren, doe je er goed aan om veel aandacht te besteden aan de zoektocht naar de juiste vendor. Kijk allereerst naar de diensten die de vendor biedt, maar vergeet ook niet te letten op extra functies zoals het beheren en controleren van je infrastructuur, identity management, en de kwaliteit van de klantendienst.
 
Vraag ook hoe makkelijk het is om over te schakelen naar een concurrent. Soms is het moeilijk om data te verhuizen of applicaties van een andere vendor te gebruiken op de bestaande IaaS. Vermijd zo’n vendor lock-in door op voorhand te controleren welke voorwaarden zijn verboden aan een overstap.
 
Ten slotte kan je ook bij sommige vendors opteren voor een proefperiode, zodat je een idee krijgt of de beschikbare diensten bij jouw bedrijf passen.
 
//www.smartbiz.be/qa/167998/qa-wat-zijn-de-voordelen-van-saas/