IT staat er om bekend de gebruiker om de oren te slagen met de meest hoog-dravende termen. In onze rubriek Q&A leggen we daarom in mensentaal uit wat er bedoeld wordt met de meest voorkomende begrippen; zo ben je altijd mee.

Advertentie

Wat is mobile device management?

Mobile device management-systemen helpen bedrijven met de overstap naar het mobiele tijdperk. Ze regelen alles op het vlak van beveiliging en beheer. Zo zorgen ze ervoor dat gebruikers van mobiele toestellen als smartphones en tablets een policy afsluiten. Ze laten toe om van op afstand bedrijfsdata van een mobiel toestel te wissen of om een toestel simpelweg uit te schakelen. Ze kunnen gebruikers een wachtwoord opleggen of bepaalde functies (zoals wifi) blokkeren. Ze kunnen automatisch mobiele toestellen lokaliseren en ze synchroniseren via bijvoorbeeld Microsoft Active Directory (dat de rechten en instellingen in een bedrijfsnetwerk beheert). Sommige spelers bieden een managementconsole waarmee je het gebruik van mobiele toestellen kunt analyseren.

Waarom MDM?

De oorzaak voor de nood aan MDM ligt voor de hand: de opmars van mobiele apparaten, ook op kantoor. Vaak heeft men het ook wel over de ‘mobile first’-aanpak, waarbij bedrijven voor hun toestellen en applicaties in de eerste plaats steeds meer in functie van mobiliteit denken. Anderzijds gebruiken mensen steeds vaker hun persoonlijke mobiele toestellen bij de uitoefening van hun job (Bring Your Own Device of BYOD).

Wie biedt het aan?

Het aanbod van MDM-spelers is erg divers. Enerzijds zijn er de traditionele namen, vaak (kleinere) bedrijven die zich al jaar en dag bezighouden met mobile device management, zoals Mobile Iron en Good Technology. Zij zijn momenteel nog steeds de marktleiders, al zijn er kapers op de kust. Anderzijds zijn er de typische namen in security zoals Kaspersky, Symantec en Sophos, maar ook de leveranciers van de toestellen zelf. Zo biedt BlackBerry met BlackBerry Fusion een eigen aanbod aan waarbij niet enkel de eigen BlackBerry-technologie, maar ook de concurrentie (Android en iOS) wordt beveiligd en beheerd. Voorts is er een partij als Samsung die met Knox een aanbod biedt rond MDM. Ook vooraanstaande partijen als Citrix, IBM en SAP roeren zich in deze markt.

Hoe bieden ze het aan?

Sommige systemen zijn bedoeld voor het traditionele on premise, geïnstalleerd binnen het bedrijf zelf. Vaak zijn dit softwaretoepassingen, al vind je in deze categorie ook appliance-gebaseerde oplossingen. Dergelijke on premise-systemen zijn vandaag nog in de meerderheid. Daarnaast zijn er nog oplossingen via de cloud.

Wat is enterprise mobility management?

MDM-systemen beheren vandaag niet enkel de mobiele toestellen alleen, maar ook steeds meer de apps en de content die ze met zich mee dragen. Daarom wordt mobile device management door onderzoeksbureaus als Gartner breder omschreven onder de term enterprise mobility management (EMM).
 


Geen velden gevonden.