Gebruik jij naast mail en telefoon een ander kanaal om te overleggen met collega's? De resultaten van onze poll tonen aan dat chat-applicaties minder vaak gebruikt worden dan verwacht.


 
Op de werkvloer zit er een heel spectrum tussen e-mail enerzijds en een persoonlijk gesprek anderzijds. Niet veel mensen sturen nog een e-mail wanneer je een kleinigheidje moet vragen, noch ga je elke keer aan het bureau van je collega hangen: ‘instant messaging’-apps vormen dan de gulden middenweg. Althans, dat wordt vaak gedacht. Uit onze poll blijkt dat messaging-apps lang niet door iedereen worden gebruikt.

Duidelijke winnaar

Meer dan 900 lezers van Smartbiz.be en ZDNet.be gaven een antwoord op de vraag “Welke instant messaging-app gebruik je het vaakst tijdens de werkuren?”. Uit de resultaten bleek dat één applicatie de overduidelijke winnaar genoemd mocht worden. Zo’n 32 procent van de ondervraagden zei namelijk dat WhatsApp hun voorkeur genoot.
 
Applicaties Facebook Messenger en Skype volgen op een afstand met 11 procent, terwijl Slack en Google Hangouts blijven steken op een miezerige 2 en 3 procent respectievelijk. Zo’n 6 procent van de lezers liet weten nog een andere app te gebruiken.
 
poll-imapps-smartbiz

Lichtgewicht

Dat WhatsApp uit de bus kwam als absolute nummer één, is niet zo verbazingwekkend. De app heeft wereldwijd succes en is de populairste chat-applicatie op dit moment. Dat is grotendeels te danken aan de intuïtieve, strakke interface, en de afwezigheid van reclame. De applicatie wordt niet verzwaard door allerlei afleidende toevoegingen: het doet wat het moet doen, zonder poespas.


Zonder apps

Wat echter wel verbaast is het hoge aantal gebruikers die het zonder instant messaging-app stellen. Terwijl WhatsApp op de eerste plaats staat met 32 procent van de stemmen, volgt de optie “Geen” op de voet met 31 procent. Blijkbaar is de combinatie van e-mail en telefoon voor velen genoeg, en is het mogelijk dat bedrijven er bewust voor kiezen om geen chat-apps te gebruiken tijdens de werkuren.
 
Eender welke app gebruiken is dan ook niet constructief. Het loont om na te gaan welke applicatie het best bij de bedrijfssfeer past – Slack zal bijvoorbeeld minder goed passen bij een bedrijf met een extreem formele bedrijfscultuur – en of je werknemers een app nodig hebben. Een start-up met vier werknemers heeft vanzelfsprekend andere noden dan een firma op enterprise-niveau.
 
//www.smartbiz.be/achtergrond/169487/1-op-3-werknemer-mag-niet-op-facebook-tijdens-de-werkuren/