Q&A: Welke vormen van opslag zijn er?

IT staat er om bekend de gebruiker om de oren te slagen met de meest hoog-dravende termen. In onze rubriek Q&A leggen we daarom in mensentaal uit wat er bedoeld wordt met de meest voorkomende begrippen; zo ben je altijd mee.

Welke vormen van opslag zijn er?

In de bedrijfsmarkt zijn er over het algemeen drie belangrijke vormen en afkortingen te onthouden. Direct attached storage (DAS) is een extern opslagsysteem dat rechtstreeks met een server verbonden is. De andere twee, NAS en SAN, zijn verbonden met een netwerk.

Wat is het verschil tussen een SAN en een NAS?

NAS staat voor network attached storage. Het wordt aan het bestaande netwerk gehangen en maakt gebruik van het TCP/IP-protocol voor dataoverdracht. Het is in wezen niet veel meer dan een externe harde schijf met een netwerkaansluiting. Deze vorm van netwerkopslag heeft ook de modale kmo bereikt. Eenvoud en gebruiksgemak zijn daarbij de grote pluspunten. De meeste zakelijke NAS-toestellen hebben vaak al onder meer back-up- en restoresoftware en de nodige beheermogelijkheden.
 
Grote bedrijven doen dan weer vaak een beroep op storage area networks of SAN’s, die traditioneel op basis van glasvezelverbindingen (fibre channel of FC) werken. SAN is een robuuste technologie, maar vereist een hogere initiële investering en kennis inzake de opbouw.
[related_article id=”167647″]

Wat is RAID?

Vroeg of laat geeft een harde schijf de geest. Omgaan met die (on)zekerheid kan op verschillende manieren. De klassieke aanpak is om op regelmatige tijdstippen back-ups te maken. Maar het terugzetten van zo’n kopie blijkt vaak een tijdsintensieve operatie met bovendien een zekere downtime. De kans op downtime wordt dankzij RAID (redundant array of independent disks) voor een groot stuk opgevangen. Kies dan wel voor de juiste RAID-modus.
 
RAID-0 valt absoluut te vermijden, omdat het geen gegevensredundantie biedt. RAID-5 wordt veel gebruikt, maar is minder snel als het op schrijfoperaties aankomt. RAID-6 is dan weer vooral interessant voor grotere arrays, maar gebruikt twee schijven in plaats van één voor de opslag van pariteitsberekeningen. Vergeet echter niet dat RAID nooit het maken van back-ups vervangt.
[related_article id=”167458″]

Wanneer is cloudopslag een alternatief?

Zelf investeren in opslagsystemen is soms kostelijk en moeilijk, bijvoorbeeld inzake beheer van de opslagsystemen. Voor kleinere bedrijven, zonder IT-afdeling, kan het daarom interessant zijn om gebruik te maken van clouddiensten waarbij data ‘ergens’ op het internet worden bewaard. Cloudopslag is vooral handig, omdat je anderen er heel gemakkelijk toegang tot kunt geven en hen die toegang weer kunt ontzeggen. Zo is er geen nood meer aan een dure, energieverslindende en moeilijk te onderhouden fileserver.
 
Cloudopslag gaat breed. Het kan gaan om werkdocumenten in Dropbox of Google Drive, maar ook om complete back-uptaken van meerdere systemen die je bij een online back-updienst wegzet. Zeker voor het bijhouden van offline back-ups die niet meer dan enkele tientallen gigabytes aan data omvatten, kunnen clouddiensten extra zekerheid bieden voor je gegevens.

Wat zijn de nadelen van cloudopslag?

Opslagnetwerken, zoals NAS, blijven een aantrekkelijke optie. Om te beginnen wat betreft capaciteit, die al snel tot in de (tientallen) terabytes gaat. En waar je bij Dropbox en co vaak moet betalen voor een capaciteit van enkele tientallen GB of meer, heb je dat bij netwerkopslag als een NAS helemaal zelf onder controle. En in tegenstelling tot bij Dropbox heb je bij een opslagnetwerk als NAS of SAN zelf de volledige controle over bestanden, en dit op je eigen netwerk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business