Achtergrond

Hoe SAP de wereld wil veranderen

Op het SAP forum kreeg Smart Business de kans om te praten met Kenneth Stevens en Jean Latière: mannen met een toekomstvisie. En die toekomst hoort toe aan het Internet of Things.

 
Het SAP forum draaide rond een welgemikte slogan: “Run Simple”. Bedrijven zitten dezer dagen met een overvloed aan gegevens, de zogenaamde Big Data, en weten er bijwijlen geen weg meer mee. De oplossingen worden langs alle kanten aangeboden en soms zelfs opgedrongen: verscheep alle data naar ‘de cloud’. En zelfs dan is er nog de keuze tussen de private cloud, publieke cloud of een hybride oplossing. Een bedrijf krijgt zoveel te verwerken, dat het erg moeilijk geworden is om de dingen simpel te houden.

Centralisering

Toen de oprichters van SAP begonnen, was er een soortgelijk probleem. Verschillende afdelingen van een bedrijf werkten met verschillende soorten software om het bedrijf draaiende te houden. Er was weinig tot geen sprake van een algemeen overzicht, wat resulteerde in moeilijke procedures tot het maken van beslissingen. De Enterprise Resource Planning Software (ERP) was het antwoord om alles te centraliseren.
 

Jean Latière, copyright Julie Verlinden
So far, so good, maar wat dan met alle data die zo’n programma genereert? Alle data werden samengebracht, maar na verloop van tijd werd dat zo gigantisch veel, dat er een apart programma nodig was dat met die cijfers aan de slag ging om er dan analyses uit te persen. Ook dit werd na verloop van tijd een flessenhals die doordacht beleid in de weg ging staan. Wie zijn data in het analyseprogramma stak, moest hopen dat het overnacht allemaal was uitgeklaard. “In sommige gevallen kon het tot 15 dagen duren eer de getallen verwerkt waren tot bruikbare gegevens,” zegt Kenneth Stevens, hoofd van database en technology bij SAP.

Analyse in real-time

“15 dagen vooraleer er een doordachte beslissing kan worden gemaakt, dat is ongelooflijk,” meent Stevens. Om dit te symplifiëren kwam SAP met het HANA Cloud Platform op de proppen: dataverwerking en analyse, meteen in real-time. “HANA werkt volledig in het RAM-geheugen, wat de nood voor replicatie teniet doet en zoveel sneller werkt.”
 
Volgens Stevens stopt het verhaal niet bij analyse: “HANA kan na de analyse ook voorspellingen gaan doen”. Hij geeft het voorbeeld van één van de meer dan tweeduizend bedrijven die hun software gebaseerd hebben op het HANA Cloud Platform. “Elk bedrijf kan dit platform als basis gebruiken voor zijn eigen noden, om er dan de voordelen van te ondervinden,” legt Stevens uit. Hij haalt het voorbeeld aan van ‘Beverage Analystics’, waarbij een café zijn tapkranen, en eventueel leidingen, leidingen voorziet van sensors. Die sturen dan gegevens door naar HANA, die weergeeft wat er populair is op elk gegeven ogenblik. Een brouwer kan dan naar cafés toegaan en voorstellen doen à la “op dat uur is een happy hour voor u zeer efficiënt en winstgevend”. Het Internet of Things (IoT) in actie.

Kenneth Stevens, copyright Julie Verlinden
Het cloud platform houdt bovendien rekening met meer dan enkel cijfers, het kan ook aan tekstanalyse doen. “Wanneer een krant iets schrijft over een product, wordt dat meegenomen in de analyse en voorspelling van HANA,” aldus Stevens, die er rotsvast van overtuigd is dat dit de toekomst is. “Internet of Things zal alles gaan beheersen, en ons leven veiliger, makkelijker en ecologischer maken. De grote bedrijven beginnen ermee, maar iedereen zal moeten volgen.”

‘Usage’ verkopen

Ook Jean Latière, Chief operation Executive van EMEA Innovation Sales, SAP, is ervan overtuigd dat bedrijven – en particulieren – geen andere keuze zullen hebben. Hij zegt dat het “meegaan of achterblijven” is. “Wat er nu gebeurt, is geen hype. Wanneer we kijken naar het voorbeeld van glucosemeters voor diabetespatiënten, dan zien we dat het Internet of Things reële toepassingen heeft, die iets kunnen betekenen. SAP niets hypen, maar we willen er wel zijn.”
 
Technologie gaat snel vooruit, maar de mensen blijven vaak altijd een stapje achter. Ook voor bedrijven zal dit altijd blijven gelden. “Bedrijven kunnen niet van de ene op de andere dag overstappen op cloudgebaseerde toepassingen of het Internet of Things,” legt Latière uit, “dat gaat altijd in verschillende fases. In een eerste fase connecteren bedrijven hun hardware met het internet. In de tweede wordt de data geanalyseerd en processen getriggerd en geoptimaliseerd. In de derde fase gaat het er ten slotte om om minder producten te verkopen, maar de processen zelf.”
 
Om dit te verduidelijken, geeft Latière het voordeel van een bedrijf dat compressors produceert: “zij sloten hun hardware aan op het internet en gingen vervolgens aan de slag met het HANA platform. Ze zagen dat de beste manier om processen te optimaliseren voor zowel zichzelf als voor hun klanten, het verkopen van ‘usage’ was, in plaats van specifieke hardware. Zij weten hoe hun machines het beste erken en hoe ze best bediend en onderhouden worden.” Het IoT helpt op deze manier niet alleen om te optimaliseren, maar ook om overbodige apparatuur te vermijden.

Security is key

Toch zien zowel Latière als Stevens enkele mogelijke problemen. “Iedereen, elke persoon en elk bedrijf, moet altijd bezig zijn met security. Beveiliging komt eerst, en dan pas de rest,” zegt Latière. Elk apparaat in een bedrijf aansluiten op het internet, kan dat bedrijf kwetsbaar maken. “HANA bevat zowel encryptie als security, om net die problemen te voorkomen. Toch moeten we altijd waakzaam blijven en trachten bedrijven zo goed mogelijk bij te staan.”
 
Het is duidelijk dat SAP een toekomstvisie heeft, en dat ze zich tevens bewust zijn van de gevaren die die toekomst met zich mee kan brengen. Het is voer voor filantropie, voor zij die zich over de misantropische doembeelden kunnen zetten. Maar één ding is duidelijk: de toekomst behoort toe aan het Internet of Things.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business