Een jaar nadat de ondersteuning voor Windows XP werd stopgezet, zijn er nog steeds enkele opzienbarende instanties die teren op het bejaarde besturingssysteem. Een overzicht.

Windows XP blaast dit jaar 13 kaarsjes uit. Terwijl het ondertussen zijn plechtige communie gedaan heeft en zijn identiteitskaart mocht ophalen, lijkt het populaire, maar onveilige, besturingssysteem nog steeds niet aan het einde van zijn latijn. Dat is vreemd aangezien Microsoft vorig jaar reeds de ondersteuning stopzette. Het gevolg hiervan is dat Windows XP momenteel zo lek is als een zeef.
 
Toch zijn er nog vele bedrijven die gebruik maken van het eens zo vernieuwende OS. Onder die gebruikers bevinden zich ook enkele van de belangrijkste Amerikaanse instanties. Wij geven u een kort overzicht van de voornaamste gebruikers.

Zeemacht van de Verenigde Staten

Momenteel draaien veel systemen van de Amerikaanse zeemacht nog steeds op Windows XP. Het gaat hierbij om belangrijke commandocentra en controlesystemen. Om te voorkomen dat ze zouden blootgesteld worden aan beveiligingsrisico’s, sloot de regering een deal met Microsoft ter waarde van 9,1 dollar per jaar om de systemen veilig te houden tot 2017. Ook voor verdere ondersteuning voor Office 2013 blijft het Microsoft royaal betalen.

Landmacht van de VS

Ook bij de grondtroepen van de VS wordt nog vertrouwd op het bejaarde systeem. Ook zij onderhandelden met Microsoft over een verlengde ondersteuning van hun toestellen. Kritieke beveiligingsupdates worden hierbij niet aangerekend, maar per ‘hotfix’ voor ‘belangrijke’ updates moet de overheid wel in de buidel tasten.

Crown commercial service

De dienst voor de verbetering van commerciële banden en inkoopgebonden activiteiten van het Verenigd Koninkrijk draait nog steeds op Windows XP. Net als de VS hadden zij een overeenkomst met Microsoft voor een verlengde service, in dit geval tot het einde van 2015. In mei van dit jaar beëindigde het die overeenkomst echter, waardoor er nu vele systemen een verhoogd risico lopen.

National Health Service

De Britse National Health Service is de volgende in de lijst. Deze instantie is verantwoordelijk voor het openbare welzijnssysteem, en dus niet de minste. Ongeveer 35 procent van de systemen draaien hier nog op het nu onveilige systeem. Voor maar liefst 14 procent van de toestellen is er overigens nog geen overstap geregeld. Het lijkt momenteel nog het meest op een tikkende tijdbom.

Geldautomaten wereldwijd

In oktober vorig jaar werkten 95 procent van alle bankautomaten ter wereld nog op Windows XP. Op het moment van bekendmaking van deze cijfers, werd eveneens duidelijk dat de toestellen regelmatig al werden gehacked, met enorme verliezen tot gevolg. Plannen voor een overstap naar veiligere systemen lijken nog niet klaar te zijn.