Laptop, tablet of hybride: welk toestel heeft u nodig?

Het aanbod aan mobiele apparaten swingt werkelijk de pan uit. Welk type toestel is voor u en uw medewerkers het meest geschikt?

De tijd dat alles in huis zijn vaste plaats had, ligt alweer even achter ons. Iedereen kan vandaag een mobiel toestel kopen voor zowat elke prijs, goedkoop of duur, maar wat heeft u eigenlijk precies nodig? Want het zou toch balen zijn als u bijvoorbeeld een laptop koopt, om nadien de nadelen zonder aanraakscherm te ervaren in vergelijking met een tablet.

Voor alle mobiele toestellen gaan we op zoek naar het ideale profiel, zodat u in de (nabije) toekomst een doordachte keuze kan maken.

Laptops

De categorie die iedereen kent, maar tegelijk ook de lastigste, zijn de laptops. Elke maand krijg ik van lezers gemiddeld een drietal keer de vraag welke laptop ze bijvoorbeeld voor zoon- of dochterlief moeten kopen. Een vraag waar ik eigenlijk bijna altijd een verschillend antwoord op moet geven. Dit komt voornamelijk omdat het aanbod zo immens is. U moet maar eens in een computerwinkel de rekken afwandelen. Zelfs qua uiterlijk hebben de modellen opvallend veel van elkaar weg.

Met de komst van Windows 8 kan u er haast niet omheen: aanraakschermen op laptops. Het uiterlijk van Windows 8 vraagt om aanraking, maar veel mensen vinden een laptop met een aanraakscherm nog altijd een vreemd gegeven. Ikzelf vond het de eerste dagen alleszins een beetje raar, maar na een week wou ik niks anders meer. Je navigeert zoveel sneller door Windows 8 in vergelijking met het tragere touchpad. Dat touchpad gebruik je alleen nog voor heel fijne handelingen, en dan nog. Een Windows 8-laptop moet daarom een aanraakscherm hebben, want anders kan de frustratie wel eens om de hoek komen kijken.

Hoe groot moet u zo’n laptop nemen? Het spreekt voor zich dat kleine toestellen mobiel zijn, en grote toestellen niet. 17 inchlaptops of groter mag u beschouwen als desktopvervangers, terwijl ze uiteraard veel minder plaats innemen dan die hoge torens. 14 inchlaptops zijn op dit ogenblik de gulden middenweg qua mobiliteit, prestaties en schermgrootte. Wil je graag een dun en licht toestel, dan is een ultrabook het overwegen waard. Hou hier wel rekening met een pittig prijskaartje, vanaf 800 euro.

Met de komst van tablets, smartphones en allerlei hybrides kan u zich afvragen waarom u in godsnaam nog een klassieke laptop nodig hebt? Het antwoord is simpel. Op een laptop krijgt u nog altijd het meeste werk gedaan als het op typen aankomt. Bovendien zijn ze een pak goedkoper dan de zogenaamde ‘hybrides’, de typische keuze voor de twijfelaars onder ons. Van alle toestellen zijn de laptops trouwens nog steeds de krachtigste, ook al zijn ze daarom niet altijd even elegant. Een laptop dient thuis als basis voor mobiele apparaten. Van daaruit kan u dan verder kijken naar tablets, smartphones en andere toestellen.

Hybrides

Hybride toestellen zijn de typische modellen om iedereen te doen twijfelen. Ze combineren laptops met tablets, All-In-One computers met tablets en ga zo maar door. Op dit ogenblik, mede dankzij de lancering van Windows 8, pakken fabrikanten uit met de gekste toestellen. Dit allemaal om het aanraakscherm extra in de verf te zetten voor Microsofts nieuwe besturingssysteem.

De populairste keuze is de tablet/laptop-hybride. Dichtgeklapt lijkt dit toestel op een tamelijk dik uitgevallen kleine laptop, tot u het scherm eruit neemt. Onmiddellijk heeft u een tablet in handen, die u flexibel overal mee naartoe kan nemen. In mijn ogen het interessantste hybride ontwerp, waar erg veel toekomst in zit. Deze toestellen kunnen op termijn de laptop vervangen, al is het daarvoor wellicht nog iets te vroeg. Tablet/laptop-hybrides zijn op dit ogenblik nog niet echt krachtig en bovendien zorgt de tablet voor een te klein toetsenbord om mee te werken. Aan u om in te schatten hoe belangrijk deze factoren zijn.

Daarnaast zijn er de zogenaamde ‘flexibele’ laptops, die dankzij hun aparte vorm ook tot de hybrides gerekend worden. Het bekendste voorbeeld is in mijn ogen de Dell XPS 12, met zijn klapluikscherm. Aan de ene kant is het een klassieke laptop, aan de andere kant een forse tablet. Lenovo doet ongeveer hetzelfde met de Yoga 13, dankzij een flexibel scharnier dat bijna 360 graden kan draaien. Fabrikanten proberen in functie van de aanraakschermen voortdurend te innoveren, maar soms slaan ze de bal ook compleet mis. Asus kan hiervan getuigen met de Taichi 31 en zijn vreemde keuze om twee schermen te combineren, waarvan er maar eentje aanraakgevoelig is.

Daarnaast moet u bij hybride toestellen opletten welk besturingssysteem u kiest. Op dit ogenblik is dat voornamelijk Windows 8 en Android, met occasioneel ook nog Windows RT. Toestellen met Windows RT kan u best mijden, omdat ze minder krachtig zijn dan Windows 8-toestellen en bovendien niet compatibel blijken met oudere Windows-programma’s. De keuze tussen Android en Windows 8 is persoonlijk, maar voor een hybride zou ik persoonlijk meer naar Windows 8 neigen.

Hebben hybrides, buiten voor twijfelaars, nog extra voordelen? Niet echt, met uitzondering van de tablet/laptop-hybrides. Die hebben een prima autonomie die het vaak zelfs dubbel zo goed doet als klassieke laptops. De reden? Zowel in de tablet als in het toetsenbord zit een batterij, wat betekent dat er zelfs bij intensief gebruik een autonomie van meer dan tien uur mogelijk is. Ongetwijfeld iets wat de doorslag kan geven als autonomie hoog op uw verlanglijstje staat. Test een hybride trouwens altijd in de winkel, om te zien of het systeem werkt en om voor uzelf uit te maken of u het wel handig vindt.

Tablets

Voordat u een tablet overweegt, moet u uzelf eerst de vraag stellen wat u ermee wil doen. U zou namelijk niet de eerste zijn die meesurft op de tablethype, om na een maand het toestel nog amper te gebruiken. Begrijp me niet verkeerd: tablets hebben absoluut hun plaats in het mobiele aanbod, maar u moet ze eerder beschouwen als een aanvulling op uw huidige toestellen. U kan een tablet namelijk niet gebruiken om intensief op te werken, bij gebrek aan een toetsenbord. Er bestaan weliswaar talloze Bluetooth-toetsenbordjes, maar die kunnen niet verbloemen dat een tablet in wezen een echt consumptietoestel is.

Persoonlijk ken ik bijvoorbeeld niemand die zijn laptop heeft weggedaan omdat hij toch alles op zijn tablet kon doen. Zelfs het charmeoffensief van Microsoft rond de recente Surface Pro kon me niet op andere gedachten brengen. Een tablet zal u nooit dezelfde productiviteit bieden als een laptop, tenzij in hybride vorm.

Of u nu een Android-toestel, een iPad of een Windows 8-tablet koopt, bijna elke tablet dient eigenlijk alleen maar om te surfen, apps te gebruiken en spelletjes te spelen. Op dat vlak scoren Android-tablets en de iPad prima, dankzij hun brede app-aanbod. Windows 8 moet nog een grote inhaalbeweging maken, waardoor u die toestellen voorlopig best nog even aan de kant laat staan.

Bekijk ook welk schermformaat u graag wil bij een tablet. 10 inch was de standaard tot vorig jaar, tot we een steile opmars zagen van 7 en 8 inchtablets. Neemt u uw tablet zelden overal mee naartoe en ligt hij voornamelijk thuis? Dan is 10 inch de ideale schermgrootte. Gebruikt u hem veel mobiel, dan kan u een kleiner schermformaat overwegen. Hou beide tabletformaten eens in uw hand om een oordeel te vellen, maar leg ze zeker niet naast elkaar om een vals beeld van grootte te ervaren.

Toekomst

Alsof er al niet genoeg mobiele toestellen zijn, zullen er in de toekomst nog een pak bijkomen. Wat dacht u van een slim horloge dat een hoop functies van uw smartphone gaat overnemen? Bijna alle grote fabrikanten zijn al volop bezig om smartwatches te maken. het concept is nog niet volwassen genoeg om van de ideale smartwatch te spreken, maar het komt stilaan in de buurt.

Daarnaast promoot Google de laatste maanden heel actief zijn Google Glass-bril bij ontwikkelaars. Google Glass wil de informatie van uw smartphone niet naar uw pols sturen door middel van een slim horloge, maar rechtstreeks naar uw oog. Het toestel ziet er op het eerste gezicht bijzonder vreemd uit, maar wanneer een mastodont als Google zich ermee profileert, zou het met dit gadget wel eens heel snel kunnen gaan.

Of mobiele apparaten onze polsen of onze ogen gaan veroveren, valt af te wachten. U moet bij aankoop van elk toestel telkens goed nadenken welke meerwaarde het voor u heeft. U zou immers niet de eerste zijn die zich laat leiden door de ervaringen van iemand anders. De lijn tussen gadget en nuttig is bijzonder klein. Duurder is niet altijd beter, maar mijd het allergoedkoopste als u zich niet bedrogen wil voelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business